GPS tehnologija omogućuje da uređaji za GPS satelitsko praćenje i nadzor vozila komuniciraju s geostacionarnim satelitima koji se nalaze u zemljinoj orbiti. Današnja razina GPS tehnologije omogućuje da u najjednostavnijoj inačici sustava na svom računalu možete imati podatke o brzini, geolokaciji i točnom vremenu.

Na temelju dobivenih podataka iz sustava za GPS satelitsko praćenje vozila moguće je pratiti prijeđeni put svakog pojedinog ili svih vozila.

Podatke o prijeđenim kilometrima u zadanom vremenskom razdoblju moguće je dobiti u grafičkom obliku ili u obliku tekstualnog izvješća.

Ako je GPS uređaj za satelitsko praćenje i nadzor vozila spojen na telemetrijski izlaz vozila, moguće je u svakom trenutku očitati kilometražu na vozilu preko računalnog sustava vozila.

Primjena sustava za GPS satelitsko praćenje vozila podiže sigurnost i smanjuje troškove, npr. ako je vrijednost robe koja se prevozi u teretnom vozilu veća od milijun kuna, tada se isplati ugraditi sustav za GPS satelitsko praćenje i nadzor vozila jer ćete u svakom trenutku znati gdje se nalazi teretno vozilo s vrijednim teretom.

Kako se može kontrolirati kilometraža koju prelaze vozači u zadanom vremenu?

Preko Fleet Management sustava možete odrediti u kojem vremenu je dopušteno korištenje vozila. Sve vožnje koje se dogode izvan dopuštenog vremena bit će Vam dojavljene putem e-maila, u grafičkom obliku (na karti) ili u obliku izvješća. Na primjer, ako zaposlenicima ograničite vožnju preko vikenda, svaki put ako se vozilo počne kretati u vrijeme vikenda dobivate dojavu na e-mail. Svi kilometri koji su prijeđeni u vrijeme vikenda broje se i možete ih vrlo lako predočiti vozaču na karti ili pomoću izvješća.

Kako se može kontrolirati kilometraža koju prelaze vozači u zadanom prostoru?

U Fleet Management sustavu možete kreirati virtualnu zonu u kojoj se vozači moraju kretati, svaka vožnja izvan virtualne zone bit će Vam dojavljena na e-mail te će se zbrojiti kilometri koji su napravljeni izvan zadane virtualne zone. Npr., ako su Vaše poslovne aktivnosti vezane za određenu lokaciju ili lokacije (država, grad, interna zona), svaka vožnja izvan zadane zone bit će identificirana te će se zbrojiti kilometri, a trenutak izlaska iz virtualne zone bit će Vam dojavljen na e-mail.

Koliko je moguće uštedjeti na smanjenu prijeđenih kilometara?

Prijeđeni kilometri su jedan od glavnih generatora ušteda u eksploatacijskom smislu korištenja voznih parkova.

Glavne uštede su na:

  • gorivu,
  • troškovima održavanja vozila (gume, servisi, izvanredni kvarovi na vozilu),
  • troškovima radnog vremena zaposlenika,
  • troškovima leasinga (prekoračenje kilometara u leasingu),
  • manji broj vozila za isti prijevozni učinak (posebno izraženo u distribuciji).

Ako smanjite prijeđene kilometre za 10% (naravno treba napomenuti da su to prijeđeni kilometri koji nisu vezani uz poslovni učinak nego su rezultat korištenja vozila u druge svrhe – privatne ili nepotrebne vožnje), uz pretpostavku da Vaše vozilo ima prosječnu potrošnju od 10,00 l/100 km i da mjesečno prijeđete 2000 km. Mjesečno ćete uštedjeti 200 km po jednom vozilu, što iznosi oko 200 kn po vozilu mjesečno po troškovima potrošnje goriva.

Sustav Fleet Managementa otplatit će se sam, a Vi ćete i uz trošak Fleet Management sustava i dalje ostvarivati uštedu od 3 do 5%.